60 päivää kesään: päivä 16

18.4.2018. Tuli haukuttua hotellia liikaa. Paha mieli. Päätin kokeilla positiivista ajattelua. Saavutettavuus on hyvä. Bussi voi peruuttaa suoraan päätielle. Rakennus on matala. Hissiä ei välttämättä tarvita. Aamiainen oli aseteltu nätisti. Harmi ettei kukaan muu nähnyt sitä, sillä tuhosin ensimmäisenä asiakkaana ruusukuviot lantakasakuvioiksi. Posiviisuus oli koetuksella kun kahviautomaatti räkäisi maidot miehustalleni. Mutta taivasalla housut olisivat kastuneet pahemmin. Yö oli sumuinen.

Majdanek oli minusta matkamme pääkohde. Se on melko hyvin säilynyt tuhoamisleiri, joka ei Auschwitzista poiketen ole massaturistirysä. Näyttelyt huolella suunniteltuine äänimaailmoineen ovat koskettavia ja kreosootin tuoksu palauttaa vanhaan aikaan. Majdanekissa voi liikkua hitaasti hiljaisuudessa, ja oppaat tekevät työtään sydämellään. Neljä vuotta sitten oppaanamme oli nuori ranskalainen nainen, jonka molemmat isovanhemmat olivat selviytyneet leiriltä. Hän ei ollut vain tienaamassa rahaa, vaan kunnioittamassa edeltävien sukupolvien muistoja. Lähetin hänelle myöhemmin kuvia, ja keskustelimme leiristä muutamin sähköpostein. Kahdella myöhemmällä vierailulla oppaiden taso ei ole juuri pudonnut. Kierto kestää kolme tuntia, eikä oppailla tunnu olevan kiire mihinkään. He pitävät kysymyksistä, ja vastaavat niihin pitkästi ja polveillen. Heitä ei voi korvata äänitteellä.

Matka Krakovaan sujui sutjakasti, joten päätimme lähteä pyörimään vanhassa kaupungissa. Torin seutu valoineen, hevosineen ja lämmitettyine terasseineen on romanttinen. Keke oli suunnitellut tarjoavansa kaikille perinteisen makkara-aterian sillan alla, joten söimme terassilla vain alkuruoan. Soppa koverretun leivän sisällä on ideana kiva, maku keskinkertainen. Löimme oluesta vetoa, kuinka moni jättää tulematta sovittuun lähtöön kohti makkaratarjoilua. Kukaan ei saanut olutta. Lusmuja ei ollut 7, 6 tai 2 – vaan nolla. Tietenkin. Kasvissyöjätkin vaelsivat katupoikain sianlihakyrsälle. Ja juutalainen.

IMGL7088IMG_9523IMGL7298IMGL7523IMGL7621IMGL7680

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s